fbpx

Body Whispering micro post #6

Αν νομίζετε ότι επειδή έχετε Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ήρθε το τέλος του κόσμου για τα γονατάκια σας, ότι αναγκαστικά θα περάσετε το υπόλοιπο του βίου σας αγκαλιά με τον καναπέ, το τηλεκοντρόλ και τα παναντόλ, γιατί εσείς προσωπικά δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό, πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα* που έγινε σε υπέρβαρους ενήλικες άνω των 55 ετών, με ακτινολογικά διαγνωσμένη Οστεοαρθρίτιδα και πόνο (γιατί 4 στις 5 φορές που έχουμε Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ συμπτώματα), οι οποίοι ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους και πρόγραμμα γυμναστικής.

Μετά από 18 μήνες, με 10% του βάρους τους λιγότερο και πλέον ικανοποιητικά γυμνασμένοι, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη λειτουργία στα γόνατα, 50% λιγότερη ενόχληση, γενικότερα καλύτερη ποιότητα υγείας, ενώ τόσο η συμπιεστική τάση στην άρθρωση όσο και οι αιματολογικές τιμές της Ιντερλευκίνης 6 (IL-6) (παράγων φλεγμονής) ήταν μειωμένες.

Πολλές φορές ως Α-σθενείς, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα συμπτώματα μας, ειδικά όταν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα εκφυλιστικών αλλοιώσεων στα οποία και αποδίδεται το σύμπτωμα μας.

Και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κάποιον θεραπευτή εκεί έξω και περιμένουμε υπομονετικά, ή απαιτούμε άμεσα, αυτός ο κάποιος να μας θεραπεύσει.

Αλλά ακόμα κι αν είμαστε στη δεύτερη νεότητα, υπέρβαροι και με ακτινολογικά διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε οι θεραπευτές του εαυτού μας. Αρκεί να μπούμε σε δράση.

Και να αναλάβουμε την ευθύνη της θεραπείας μας.

? Messier SP, et al. JAMA, 2013. Effects of intensive diet and exercise on knee joint loads, inflammation, and clinical outcomes among overweight and obese adults with knee osteoarthritis: the IDEA randomized clinical trial.