Τα μυοσκελετικά συμπτώματα στην περιοχή του Ώμου είναι εξαιρετικά συχνά, με έναν στους τρεις ενήλικες να βιώνει πόνο στον ώμο κάποια στιγμή στη ζωή του και περίπου το ήμισυ του πληθυσμού να βιώνει τουλάχιστον ένα επεισόδιο πόνου στον ώμο ετησίως.
Η παθολογία των μαλακών ιστών του ώμου όπως ο υποακρωμιακός θύλακας και οι τένοντες των μυών του στροφικού πετάλου, θεωρούνται πως είναι μια κύρια αιτία πόνου και ταλαιπωρίας. Και πολύ συχνά είναι. Αλλά όχι μόνα τους.
Εξακολουθούμε, συχνά, να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος τόσο στην διαγνωστική όσο και στην θεραπευτική μας διαδικασία.
Σε περιπτώσεις τενοντοπάθειας του στροφικού πετάλου, είναι αναγκαίο πάντα, χωρίς εξαίρεση, να αξιολογούμε και την ικανότητα κίνησης του αυχένα και του θώρακα.
Η μέση και κάτω μοίρα του αυχένα έχουν ανάγκη από σταθερότητα. Όχι από υπερβολική κίνηση. Ωστόσο, συχνά, υπερχρησιμοποιούμε αυτά τα τμήματα (όπως σε δουλειά γραφείου ή σε text neck) και υποχρησιμοποιούμε την αυχενοθωρακική συμβολή – την περιοχή χαμηλά στον αυχένα και ψηλά στην πλάτη, εκεί που «πετάει» ένα κοκαλάκι.
Εάν αυτή η περιοχή της σπονδυλικής στήλης «κλειδώσει», τότε ο ώμος, για να κινείται σε όλες του τις μοίρες, αρχίζει και προσπαθεί να αναπληρώσει την κίνηση που λείπει στη σπονδυλική στήλη. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και μηχανικά και ανατομικά.
Ο κάθε ώμος, επίσης, κινείται στο βάδισμα ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το αντίθετο ισχίο. Αν το ισχίο είναι δυσλειτουργικό, μαντέψτε ποιος αναλαμβάνει την έξτρα επιβάρυνση.
Τέλος, ο ώμος χρειάζεται μια σταθερή πλατφόρμα πάνω στην οποία να μπορεί να στηριχθεί για να κινηθεί αποτελεσματικά. Αν στον κορμό μας λείπει η ικανότητα σταθεροποίησης, επιστρατεύονται κινητικοί μύες των άκρων -μεταξύ των οποίων και του Ώμου- για να την αναπληρώσουν.
Κανένας ιστός και καμία δομή δεν λειτουργούν ανεξάρτητα στο ανθρώπινο σώμα.
Αν πάσχει μια περιοχή, επιβαρύνεται και η διπλανή της. Αν δεν αποδίδει ένας μυς επιβαρύνεται η συνεργατική του ομάδα.
Στο σώμα μας ισχύει το «ένας για όλους και όλοι για έναν».
Για αυτό σας λέω: τα θέματα του στροφικού πετάλου δεν είναι μόνο θέματα του ώμου. Είναι επίσης θέματα του αυχένα, του θώρακα, του ισχίου ή του πυρήνα.
Για να μην μιλήσω ΚΑΙ για την αναπνοή 😜.
Όλα αυτά, πιο αναλυτικά, θα τα δούμε στο webinar στις 16 Απρίλη.
Μέχρι τότε, αγάπη ❤️ πολλή!