fbpx

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ • Medical Doctor - Trigger Points Specialist - Dr. of Chiropractic

Timeline

Πάνω από 200.000 θεραπείες

1997 - Σήμερα
2022

Δεκέμβρης: Εκδίδεται το βιβλίο μου «ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ»

Δεκέμβρης: Μετάφραση στα ελληνικά και επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου “Pilates Anatomy” των Karen Clippinger & Rael Isacowitz (Εκδόσεις Σάλτο)
2021
2021

Μάϊος: Έναρξη Διαδικτυακής Διδασκαλίας των “Become A Body Whisperer – Trigger Points Therapy Webinars

NeuroKinetic Therapy, Level 1 Certification

2020
2020

Φεβρουάριος: έναρξη Κέντρου BodyWhisperers αποκλειστικά για Trigger Points Therapy στη Γλυφάδα

2017 - Σήμερα

Διδασκαλία “Become A Body Whisperer Trigger Points Therapy Seminars” – Modules 1, 2 & 3 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νοέμβριος: διδασκαλία του Πρώτου Σεμινάριου: “Become a Body Whisperer – Trigger Points Therapy”

2017
2016

Website & Blog “ΤάδεΕφηΚατερίνα

Δεσμός με τον Κο Π

2016 - Σήμερα
2015 - 2017

Ολοκλήρωση μετεκπαιδευτικού προγράμματος “Anatomy Trains” by Tom Myers Structural Integration

Πτυχίο Σχεδιασμού Permaculture (Αεικαλλιέργειας)

2011
2004 - 2006 & 2014 - 2016

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών

Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών

2002 - 2004
2004

Νοέμβριος: Μεταφορά Ιατρείου στην οδό Αλκμάνος 2 (Χίλτον)

Athens Olympics, Υποδιευθύντρια στην Ποδιατρική Κλινική Ολυμπιακού Χωριού στη διάρκεια της διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων

2004
2004

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Βουδαπέστη, Μέλος της Ελληνικής Αποστολής

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου Birmingham, Μέλος της Ελληνικής Αποστολής

2003
2002

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Μόναχο (Χειροπράκτης μέλους Εθνικής Στίβου)

Σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, NLP, Insight I&II, Aura-Soma I&II, Survivors, Hypnosis, Re-conessence, Martin Broffmann, Μαθήματα Θαυμάτων, Ρεικι 1ο & 2ο βαθμό, Meditation Courses

2000 - Σήμερα
2000 - Σήμερα

Ελεύθερη συνεργασία με μέλη της Εθνικής Ομάδας Στίβου, Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Θαλάσσιου Σκι, Τέννις, Υδατοσφαίρισης κα και πρωταθλητές Πολεμικών τεχνών στα πλαίσια προετοιμασίας για Πανελλήνια & Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες

Ελεύθερη συνεργασία με αθλητές της Εθνικής Ομάδας Στίβου έν όψει Ολυμπιακών Sidney 2000

2000
1999

Ιανουάριος, Έναρξη, πρώτο Ιατρείο Β. Σοφίας

Μελέτη, Εφαρμογή και Ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα Σημεία Πυροδότησης Πόνου (Trigger Points), στηριγμένων στο σύστημα των Travel & Simons

1998 - Σήμερα
1998

Δεκέμβριος: Αποφοίτηση από το Life Chiropractic College West (LCCW), California, USA

Αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ

1996
1987 - 1988

“ΜΩΡΑ”

Πανελλήνιο Βραβείο Mαθηματικής Eταιρείας

1985
1981

Πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό, Στίβος (60m, 150m)

Σέρρες. Άφιξη

1969

Αναλυτικά

Γεννήθηκα το 1969 με ισχυρές γονιδιακές τάσεις, τόσο προς τη «θετική κατεύθυνση» (μπαμπάς πνευμονολόγος, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη φυματίωση) όσο και τη «θεωρητική» (μαμά εκπαιδευτικός).

Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, τα φοιτητικά μου στη Θεσσαλονίκη (Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ) και στο Hayward, Καλιφόρνια, Η.Π.Α (Life Chiropractic College West) και από το τέλος του 1998 κατοικώ και εργάζομαι στην Αθήνα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλες τις «ελεύθερες ώρες» μου, ήμουν με ένα βιβλίο στο χέρι -τα τελευταία χρόνια το βιβλίο έχει αντικατασταθεί από επιστημονικά άρθρα και έρευνες, αλλά η μανία με το διάβασμα παραμένει.

Επίσης κάπου στο δημοτικό γοητεύθηκα από το κλασικό πιάνο (αυτό το σπούδασα για μια δεκαετία). Και μετά ερωτεύτηκα τη Νάντια Κομανέτσι στα 7 μου και το στίβο στα 11, με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να αναπτύξω και ένα πολύ ισχυρό σωματικό κομμάτι.

Έτσι, με το που τελείωσα την Ιατρική, έχοντας βάσεις φιλοσοφικές, τάσεις καλλιτεχνικές και επιδόσεις αθλητικές, μου φάνηκε εξαιρετική η προοπτική του να ακολουθήσω, σαν θεόσταλτο μονόδρομο της περαιτέρω εκπαίδευσης μου, ένα επάγγελμα που διέπεται από το τρίπτυχο «επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία»: τη Χειροπρακτική.

Αν η Ιατρική μου προσέφερε άπειρες πληροφορίες για τη φυσιολογία (πως λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα) και τη Νοσολογία (πως λειτουργεί μη φυσιολογικά το σώμα, με αποτέλεσμα εμφάνιση συμπτωμάτων), ήταν η Χειροπρακτική που συνέδεσε αρχικά, στο δικό μου νοητικό σύμπαν, τα φαινόμενα με μια λογική αιτιολογία (τι φταίει και εμφανίζεται ένα σύμπτωμα) και μου προσέφερε ένα ακόμα πιο λογικό πλάνο δράσης, με στόχο την επίλυση της Αιτίας του συμπτώματος.

Ταυτόχρονα, η εισαγωγή μου από τα φοιτητικά μου χρόνια στο θαυμαστό κόσμο των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης (Myofascial Trigger Points) έβαλε ακόμα ένα κομματάκι στο παζλ της θεραπευτικής μου προσέγγισης.

Έκτοτε ακολούθησαν και θα συνεχίσουν εφ’ όρου, πιστεύω, πάμπολλα σεμινάρια και εξειδικεύσεις. Είχα την τύχη να μπορώ να παρακολουθήσω τα εκπαιδευτικά προγράμματα γιγάντων στο χώρο της θεραπείας και της κίνησης -Tom Myers, Stewart McGill, Gray Cook, David Weinstein κα- και το καθένα από αυτά προσέθεσε ακόμα ένα εργαλείο στη θεραπευτική μου εργαλειοθήκη.

Αυτό όμως που με μάγεψε και με βοήθησε να κατανοήσω βαθύτερα το γιατί οι άνθρωποι νοσούν, γιατί κάποιοι δεν θεραπεύονται και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό, ήταν η συνειδητοποίηση (που πιστοποιήθηκε μετά από πολύ μελέτη) της άμεσης σύνδεσης νου-σώματος.

´Η, όπως αναφέρεται στα πάμπολλα επιστημονικά συγγράμματα που το διερευνούν, the mind-body connection.

Το 2000 με αφορμή την ανίατη ασθένεια μιας φίλης και θεραπευόμενης μου, που με ώθησε να ανακαλύψω τον θαύμαστο κόσμο της ψυχοσωματικής θεραπευτικής, μπήκα στο μονοπάτι την ενδοσκόπησης και της προσωπικής μου «θεραπείας εκ των έσω». Και μέσα από αυτήν μου την πορεία, μπόρεσα να υπηρετήσω πολύ πιο αποτελεσματικά, άμεσα και ολοκληρωμένα το λειτούργημα μου.

Σε άλλον ένα σταθμό της πορείας μου, το 2016, μετά από μακροχρόνιο φλερτ, επισημοποιήθηκε και η σοβαρή, προσωπική μου σχέση με τον Κο Π (γνωστό και ως χρόνιο πόνο). Ο κος Π, λοιπόν, εκτός από τη μοναδική εμπειρία της κατανόησης εις βάθος του τι σημαίνει -για όλες τις πτυχές ενός ατόμου- η ζωή με χρόνιο πόνο που μου προσέφερε, με ανάγκασε να εξερευνήσω ενδελεχώς και εν τέλη να εντρυφήσω και στο πεδίο των Νεύρο-Επιστημών (Pain NeuroScience).

Ξεκίνησα λοιπόν την επαγγελματική μου διαδρομή τον Ιανουάριο του 1999, στο πρώτο μου ιατρείο στους Αμπελοκήπους, συνδυάζοντας τις γνώσεις της κλασικής (δυτικής) Ιατρικής προσέγγισης, με τεχνικές «επαναρρύθμισης» της λειτουργίας του μυοσκελετικού και ολιστικές μεθόδους υποστήριξης ολόκληρου του συστήματος.

Σκοπός μου ήταν και είναι πάντα η αποκατάσταση της εγγενούς ικανότητας του σώματος να μας στηρίζει και να μας κινεί ακοπίαστα, αποτελεσματικά και ασυμπτωματικά.

Πρόθεση μου ήταν και είναι πάντα, η απελευθέρωση των πελατών μου.

Τόσο από τα περιοριστικά και επώδυνα συμπτώματα, όσο και από τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν, όχι μόνο στη βιολογική αλλά και στην ψυχοκοινωνική τους ευεξία.

Και πάντα το ζητούμενο ήταν και είναι η αποκρυπτογράφηση της βαθύτερης αιτίας της εκάστοτε Α-σθένειας, ανεξάρτητα από το ποιο από τα σώματά μας την φιλοξενεί.

Έχοντας δημιουργήσει τη φήμη άμεσων λύσεων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, βρέθηκα πολύ σύντομα να υποστηρίζω «κανονικούς» ανθρώπους και «σούπερ ήρωες», απλούς αθλούμενους και πρωταθλητές, μαμάδες και πιτσιρίκια και παππούδες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, πολιτικούς, χορευτές, διανοούμενους.
Τα τελευταία 23 χρόνια είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πάνω από 12.000 σώματα, τους κατόχους τους και το θεραπευτικό γρίφο που παρουσίασε ο καθένας από αυτούς.

Είχα την τύχη να γνωρίσω συγκλονιστικούς ανθρώπους, που τους αγκάλιασα και με εμπιστευθήκανε.

Που μαζί επιμείναμε και υπερβήκαμε.

Που παρέα πορευθήκαμε και εξελιχθήκαμε στο μονοπάτι της θεραπείας. Που έχουν υπάρξει οι καλύτεροι μου μαθητές και οι μεγαλύτεροι μου δάσκαλοι.

Αισθάνομαι ευλογημένη.


Τι κάνουμε

Μικρά καθημερινά θαύματα.


Σκοπός μας είναι

  • Η άμεση αντιμετώπιση της “κρίσης” (ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιορισμός του πόνου)
  • Η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας και καθημερινής δραστηριότητας του πάσχοντα
  • Η απελευθέρωση τόσο της κίνησης των αρθρώσεων και του σώματος, όσο και του ατόμου από περιοριστικά πρότυπα σωματικής (και όχι μόνο) συμπεριφοράς

Πώς το πετυχαίνουμε αυτό

Αντιμετωπίζουμε την αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα και
Υποστηρίζουμε τον άνθρωπο ώστε να επανέλθει σωματικά και ψυχολογικά και να παραμείνει δυνατός και υγιής.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος θα “κινητοποιηθεί” για να ζητήσει τη βοήθεια μας -εκτός από τις «εξαιρέσεις» που μας επισκέπτονται για πρόληψη ή για βελτίωση επιδόσεων- είναι, κυρίως, ο πόνος ή κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Άρα, η ταχεία συμπτωματική ανακούφιση αποτελεί το άμεσο ζητούμενο στην προσέγγιση μας.

Αυτό το πετυχαίνουμε διασφαλίζοντας ότι οι υποκείμενες αιτίες των συμπτωμάτων έχουν αναγνωρισθεί, επεξηγηθεί επαρκώς και επιλυθεί.

Ποια είναι η «συνταγή»

  • Συνδυάζουμε τη χειροπρακτική (τις ανατάξεις, δηλαδή των απορρυθμισμένων αρθρώσεων) με τεχνικές απελευθέρωσης των μαλακών μορίων (trigger points therapy, περιτονιακή απελευθέρωση) για άμεση ανακούφιση και τις συνοδεύουμε από προσωπικά προγράμματα ασκήσεων νευρομυϊκής επανεκπαίδευσης (NeuroKinetic Therapy), για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
  • Ενημερώνουμε τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται για την πρόγνωση (και την πρόληψη) της πάθησής τους, με γλώσσα κατανοητή, βάσει των πιο πρόσφατων και έγκυρων επιστημονικών δεδομένων και τους καθοδηγούμε αντίστοιχα για την διαχείρησή της – και τις πιθανές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνουν σχετικά με τις δραστηριότητες, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους
  • Παρέχουμε πρακτικές λύσεις και συμβουλές για τη διαχείρηση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο του πόνου κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης των συμπτωμάτων (για περισσότερα δείτε εδώ).
  • Εκπαιδεύουμε τον πάσχοντα ώστε να τον εξοπλίσουμε με την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία που χρειάζεται, όχι μόνο για να κατανοήσει τι του συμβαίνει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παρούσα συμπτωματολογία αλλά, ιδανικά, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις ανάγκες του σώματός του, να ακούει εγκαίρως τα «προειδοποιητικά» μηνύματα και να έχει τη δυνατότητα να περιορίσει ο ίδιος την πιθανότητα κάποιας μελλοντικής υποτροπής.
  • Τέλος προτείνουμε ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που πιθανώς να βοηθήσουν στην επίλυση γνωστικών εμποδίων που κάποιες φορές εμπλέκονται στη διαδικασία της αποθεραπείας και της πλήρους αποκατάστασης.

Ποιος ευθύνεται για τη θεραπεία

Τα πιο πολλά επίμονα μυοσκελετικά συμπτώματα οφείλονται, ανεξάρτητα από την ανατομική φθορά που μπορεί να συνυπάρχει, σε παλαιότερες εμβιομηχανικές επιβαρύνσεις και “απορρυθμίσεις” και στους προσαρμοστικούς/προστατευτικούς μηχανισμούς που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα και αλλοιώνουν το κινητικό πρότυπο της περιοχής (και όχι μόνο), αλλά και στην ισχυρότατη βιολογική μνήμη που εγκαθίσταται και διατηρεί εσαεί την περιοχή σε κατάσταση Δυσ-λειτουργίας.

Για να έχουμε μακροχρόνια αποτελέσματα χρειάζεται ΚΑΙ να διορθωθεί η αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα ΚΑΙ να αλλάξει η βιολογική – κυτταρική μνήμη ΚΑΙ να επαναπρογραμματισθεί το σύστημα να λειτουργεί με καινούριο, λιγότερο ενεργοβόρο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Και αυτό σημαίνει χρόνο και ενεργό συμμετοχή του πάσχοντα στη θεραπεία του.

Υπάρχει, παρόλα αυτά, η ευρέως παρατηρούμενη προσδοκία στο βασίλειο της Α-σθένειας ότι ο πάσχων θα έρθει στο ιατρείο (είτε στο δικό μου είτε σε όποιον άλλο χώρο της υγείας) και κάποιος άλλος, γιατρός ή θεραπευτής, θα «τον θεραπεύσει».

Γιατί ακόμα πιστεύουμε πως η ευθύνη της θεραπείας -που επίσης προσδοκούμε να ολοκληρωθεί σε χρόνο dt- βαραίνει εξολοκλήρου το θεραπευτή.

Θα σας μιλήσω ευθέως: αν νομίζετε κι εσείς κάτι τέτοιο, πλανάσθε πλάνην οικτρά.

Ναι, όντως, ένα κομμάτι (το πυροσβεστικό των συμπτωμάτων) της θεραπευτικής προσέγγισης το κάνουμε εμείς στο ιατρείο – για αυτό και το ονομάζουμε “παθητική θεραπεία”.

Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό του θεραπευτικού αποτελέσματος εξαρτάται από τη συνεργασία και συμμόρφωση του ενδιαφερόμενου με οδηγίες και τεχνικές που αφορούν τόσο στον έλεγχο του πόνου κατά την κρίση, όσο και στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην αποφυγή εξάρσεων στο μέλλον.

Η βαθιά κατανόηση του πώς λειτουργεί το σώμα μας, πώς επικοινωνεί μαζί μας, σε ποια αιτία οφείλεται το σύμπτωμα, τι (από αυτά που κάνουμε ή ΔΕΝ κάνουμε) μπορεί να το προκάλεσε ή να το ενεργοποίησε τη δεδομένη στιγμή και πώς μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία, να δυναμώσει και να επανέλθει το σώμα στα προ της κρίσης επίπεδα ούτως ώστε να αποτραπεί μια αντίστοιχη εμπειρία στο μέλλον, είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικά, από την άμεση ανακούφιση μας, απλώς, στην οξεία φάση της “πάθησης”.

Χρειάζεται, λοιπόν, “εργασία για το σπίτι” – ή αλλιώς ενεργητική θεραπεία.

Αποτελούμενη τόσο από μελέτη (περισσότερο του εαυτού): τι πονάει, πότε, πόσο, γιατί, τι το ενεργοποιεί, τι το ανακουφίζει, ποιες είναι οι σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές ή κοινωνικές μας συνήθειες που το επιδεινώνουν ή το βελτιώνουν όσο και από ασκήσεις και “εργαλεία” αυτοδιαχείρισης των συμπτωμάτων.

Εκπαιδευτικά βίντεο για τη χαλάρωση των μυών (απελευθέρωση Σημείων Πυροδότησης Πόνου στον εαυτό μας), πρωτόκολλα ενεργοποίησης/ενδυνάμωσης τους, ασκήσεις διατατικές ή κινητικότητας, συμβουλές για πιθανές αλλαγές στην εργονομία της κίνησης ή της χωροθέτησης στην εργασία, αποφυγή δραστηριοτήτων, έντονη προτροπή για έναρξη και υιοθέτηση (για το υπόλοιπο του βίου) κάποιας μορφής άθλησης συμβατή με την ηλικία, το σωματότυπο και τα συμπτώματα, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, βελτίωση των συνθηκών ή ωρών ύπνου, καλύτερος έλεγχος ή διαχείρηση του άγχους που προκαλείται είτε από την ενόχληση είτε από την καθημερινότητα, προσαρμογή τόσο σωματικών όσο και νοητικών συμπεριφορών σε ένα πιο λειτουργικό πρότυπο, είναι κάποια από αυτά τα «εργαλεία».

Η καθημερινή εφαρμογή των οποίων απαιτεί, εκτός από συνέπεια προς εαυτόν, συνήθως και αλλαγές. Σε πολλούς τομείς και επίπεδα. Κοινώς ξεβόλεμα.

Και είναι οι γενναίοι και οι αποφασισμένοι να θεραπευθούν που θα αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ανάληψης ευθύνης για τη θεραπεία τους και θα επενδύσουν, αντίστοιχα, στη διαδικασία της δικής τους θεραπευτικής διαδρομής.

Εγώ -κι ο κάθε θεραπευτής- όσο και να θέλουμε να «βοηθήσουμε» όποιον απευθύνεται σ’ εμάς για θεραπεία, μπορούμε μόνο να του ανοίξουμε την πόρτα. Άντε και να υποδείξουμε το δρόμο.

Το πρώτο βήμα και το υπόλοιπο ταξίδι θα γίνει από τον ίδιο.

Για να το πω λακωνικά: «η Θεραπεία ξεκινάει από την Πρόθεση».