fbpx

Έχω Τενοντίτιδα: Τι κάνω;

Ακούμε συχνά από εραστές των σπορ «έχω πάθει τενοντίτιδα και έχω βγει εκτός αγώνων/γηπέδου/προπονήσεων/» με συνοδά Φωσκολικά σενάρια του τύπου «δεν θα ξανατρέξω/δεν θα ξαναπαίξω τένις/δεν θα ξανακάνω βάρη/πάει η καριέρα μου» και άλλα τέτοια όμορφα.

Παλιά, όντως, πιστεύαμε ότι η ενόχληση στον τένοντα οφείλεται σε ερεθισμό και φλεγμονή. Και πολύ σωστά, θεωρούσαμε ότι αφού έχουμε ενεργό φλεγμονή, επιβάλλεται να τον αφήσουνε στην ησυχία του, να ξεκουραστεί για να ηρεμήσει και να υγειάνουμε.

Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Κατά πρώτον ενημερώνω το φιλοθεάμον κοινό ότι ο όρος «τενοντίτιδα» είναι πλέον πασέ.

Στα Ιατρικά, όποιος όρος τελειώνει σε -ίτιδα (τενοντίτιδα, σκωληκοειδίτιδα κλπ) υποδηλώνει φλεγμονή.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτό που νομίζαμε ότι είναι φλεγμονή στον τένοντα είναι, στην ουσία, εκφύλιση του λόγω ανισορροπίας μεταξύ των φορτίων που δέχεται και του προσαρμοστικού δυναμικού του. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους μας, είτε αθλούμαστε είτε όχι. 

Δηλαδή κάποια στιγμή μπορεί με υπέρχρηση, με κακό υπολογισμό, ή με κάποια ταρζανιά να ζορίσουμε έναν τένοντα παραπάνω από ό,τι αντέχει.

Και ναι στην αρχή όντως φλεγμαίνει.

Το πολύ όμως σε 2, μάξιμουμ 3 εβδομάδες τα μακροφάγα, λεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα -που αποτελούν το στρατό των κυττάρων που ξεκινούν τη φλεγμονή αλλά και την επουλωτική διαδικασία- εξαφανίζονται και βλέπουμε μόνο μια διαταραχή στην οργάνωση του κολλαγόνου, πληθώρα ινοδοβλαστών και νεοαγγείωση στον τένοντα κάτι που ονομάζεται πλέον τενοντοπάθεια.

Και ναι, στην τενοντοπάθεια αυτό που ενδείκνυται είναι μια αρχική μείωση του επώδυνου, υψηλού φορτίου των τενόντων αλλά αμέσως μετά επιβάλλεται η εισαγωγή ευεργετικών φορτίων (όπως οι ισομετρικές).  

Και μόλις ο πόνος είναι χαμηλός και σταθερός, το φορτίο χρειάζεται να αυξηθεί αργά και συστηματικά για να βελτιωθεί η αντοχή του τένοντα και να σταματήσει η συμπτωματολογία.

Στην ουσία η ακινησία αντενδείκνυται στις τενοντοπάθειες (και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι Επικονδυλίτιδες και οι τροχαντηρίτιδες).

Χωρίς στοχευμένη άσκηση, ενίοτε για μήνες, δεν υπάρχει θεραπεία.

Και ανθεκτικότητα δεν αποκτάμε καταργώντας αλλά κατακτώντας την κίνηση.

Με αγάπη ❤️ πολλή!

📚 Ten treatments to avoid in lower limb pain. J Cook, British Journal of Sports Medicine, 2018

📚 Current trends in tendinopathy: consensus of the ESSKA basic science committee. Part I: biology, biomechanics, anatomy and an exercise-based approach, F Abat et al, Journal of Experimental Orthopaedics 2017

📚 Exercise therapy in the treatment of tendinopathies of the lower limbs: a protocol of a systematic review. YR dos Santos Franco, Systematic Reviews 2019